27 september 2016

Kanelgifler

Formene og pyntet er fra dette pyntesæt fra Meri Meri

Da børnehaven var her forleden for at fejre Pixies fødselsdag, blev der serveret pølsehorn, frikadeller, grøntsagsstænger og kanelgifler til dessert. Det er egentlig mini-kanelsnegle, men ordet 'gifler' sat sammen med 'kanel' er noget alle børn kan forholde sig til.

Selve dejen er en pizzadej med udgangspunkt i denne opskrift (som altså er ret god og giver meget dej - så hvis I ikke helt ved hvad I skal have til aftensmad, så lav hele opskriften og brug halvdelen til 2 pizzabunde og resten til de 36 kanelgifler). Jeg har halveret opskriften og herefter har jeg brugt den som hvis det var en almindelig dej til kanelsnegle. Selve fyldet er lidt på slum. Derfor er denne opskrift lidt sjusset frem og du kan helt sikkert bruge mere eller mindre af fyldet, alt efter hvad du ønsker (mere er aaaaaltid bedst :-). Selve dejen dertil, den laves dog sådan her:

DEJ
500 gram hvedemel
2,5 dl vand
25 gram gær
3 spsk smagsneutral olie (eller magerine, smør, andet fedtstof)
2 spsk sukker
2 tsk vaniliesukker
Lidt salt

REMONCE
150 gram blødt smør
50 gram sukker
75 gram brun farin
2 spsk kanel

Gæren opløses i vandet som skal være lunkent. Bland resten af ingredienserne, gem lidt mel eller ha' lidt ekstra at ælte med.

Ælt dejen rigtig godt, til den er blød og lækker, men samtidig giver "slip" på hænderne. Form den som én stor bolle. Slå et kryds med en kniv øverst og pak dejen ind i husholdningsfilm. Lad den hæve 1/2 time-1 time på køkkenbordet.

Tænd (varmlufts)ovnen på 200 grader.

Bland remoncen sammen.

Så kommer vi til dejen der skal forklares - selve dejen skal deles i 3. Hver del skal rulles ud til et aflangt rektangel. Ca. 15 x 30 cm og omkring 5-8 mm tykt.

1/3 af remoncen smøres på i et tyndt lag. Herefter skal dejen rulles, på den lange led, så du ender med en tynd pølse (åååååh mit barnlige sind, kom til at fnise her).

Skær herefter rullen ud. Der skulle gerne være ca. 12 gifler på hver rulle.

Hver lille rulle skal herefter - med den fine skårne side op af - lige trykkes let, så den bliver mere "rund".

Jeg valgte at lægge giflerne i muffinsforme, så de var nemme at dele ud bagefter. En anden fordel kan være at lægge alle giflerne meget tæt i et ildfastfad, så remoncen bliver delt alle giflerne i mellem - mmm!

Inden du bager dem, så drys med lidt sukker ovenpå hver giffel.

Bag dem i den nu 200 grader varme ovn, indtil de er let gyldne. Det plejer at tage 7-8 minutter - de skal jo heller ikke være for tørre :-)



1 Comment so far