17 maj 2015

Børnefødselsdag for det halvstore barn / idé til leg

En af udfordringerne som forældre, er klart det der med at holde børnefødselsdag. Dengang mor var dreng, stod den på boller med smør, lagkage og så lige en tur ud i haven. Og det var skønt! Den plan holdte vi os - næsten - til i år.

Men 8 år gammel. Hvad skal man finde på, som ikke bliver for meget, for voldsomt, for dyrt og for besværligt? Jeg googlede mig frem til en hamrende god opgaveleg. Opgaver som alle kunne være med til, og som kunne være sjovt for især dén alder at gå igennem.

I bund og grund er det et antal opgaver, der svarer til hvilken alder fødselsdagsbarnet bliver. I vores tilfælde var det 8 år, altså 8 opgaver. Opgaverne skal hver især referere til, hvad børnene sådan cirka har lært eller kunne i den alder.

Det var en kæmpe succes! Flere sagde at de var spændte på at se hvad vi skulle lave når My fyldte 9 år. Dét er da alligevel et kompliment fra sådan en flok klistrede 8-årige finker.

Opgaverne var sjove, også for os, de par timer vi havde sat af blev godt brugt og vi nåede at blive færdige med lagkagerne 15 minutter før de skulle hjem. Og lige dér var jeg også helt færdig og drømte mest af alt om et Hvidovresæt bestående af sharwarma, cola og fritter + en elendig chick flick at sumpe til. Men det var virkelig virkelig fint med sådanne opgaver og det bliver nok noget i den dur næste års fødselsdag kommer til at gå med.

Og nå ja - børnene fik også lidt rigtig mad at spise (sagde moren der lige har skrevet ordet "sharwarma" i en guide til en god fødselsdag) inden alt det søde kom ned.


+

 1. post
Først blev I 1 år. Der skulle I lære at gå.


Børnene får (en ad gangen) et par store sko på - vi brugte Sorelstøvler - og derefter skal de gå over snore i garn eller elastiksnor sat op på væggene med tape/maskingtape, der er spændt ud ca. 20-30 cm over gulvet. Det er blot vigtigt at snoren kan falde ned forholdsvis nemt, så de ikke snubler og slår sig.

2. post
Så blev I 2 år og skulle lære at spise pænt med bestik og ikke med fingrene.


Børnene får her hver især en flødebolle og kniv og gaffel - nu skal den spises pænt, uden at svine sig selv og bordet til.
3. post
Da I var 3 år blev I pludselig helt modsat. Når mor og far sagde ja så sagde I nej. Nu skal I svare modsat, dvs. forkert på mine spørgsmål.


Spørg gerne om ting om børnene hver især, det synes de er vældig sjovt. Fx. "Har Beate blåt hår?", "Er det rigtigt at himlem er lyserød?", "Er skolen grøn?". Mens denne post er i gang, kan den anden forældre passende forberede næste post.

4. post
Da I var 4 år gik I i børnehave og kom sikkert tit hjem med meget flotte tegninger. Nu skal I tegne et billede af jer selv, men uden at bruge hænderne.


Børnene maler med vandfarve med munden. Jeg fandt billigere pensler i Søstrene Grene til formålet. Papiret tapede jeg fast i hvert hjørne med maskintape, så det ikke skred rundt.

5. post
Da I var 5 år var der sikkert mange af jer der kunne binde snørebånd.


En klassiker! Lakrids/jordbærbåndende skal spises, så hurtigt som muligt. En anden idé der også stod i beskrivelsen hvor jeg fandt denne idé på sjovforborn.dk, er at lade det være en tov-leg, hvor børnene skal deles i to, og hvert "hold" skal holde i hver sin ende af tovet og slå en knude på rebet, uden at give slip på tovet.

6. post
Så blev I 6 år! I begyndte i skole og i skulle selv huske alle jeres ting.


Også en klassisk leg. Kimsleg. På et bord fx. ligger du skoleting under et klæde, fx. penalhus, blyant, blyantsspidser, saks, madkasse, bøger osv. - jeg tilføjede også lidt helt andre ting, som en klemme, tændstikker, vatpind osv. - lad børnene kigge i fx. 20 sekunder og læg herefter klædet over igen så tingene er skjult.

7. post
Så blev i 7 år og begyndte at pynte jer rigtig fint.

Lav hver især en sløjfe af filt og sæt på et spænde/hårnål. Så har du dit eget pynt.

Mest henvendt til pigefødselsdag. Ved fødselsdag med drenge, eller både drenge og piger, kunne man fx. lave posten om, så den handlede om at de nu sagtens kunne koncentere sig og synge en sang hvor ét af ordene skal byttes ud med noget andet.

8. post
Nu er I otte år og gamle nok til at lave jeres egen mad.


Børnene fik 3 kagebunde hver (små - der bliver 3 stk ud af én stor lagkagebund) og så var der ellers flødeskum, glasur, krymmel, flag, jordbærmarmelade, bananer og lys så hver især kunne pynte sin kage. 


+

Rigtig god fornøjelse med fødselsdagen! Kom endelig med tips, idéer eller andet til indlægget :-)

12 Comments so far

 1. Sikke nogle gode ideer :) Mine piger er kun 3 og 1 år, men jeg må skrive dette bag øret til senere fødselsdage ;) Er ikke helt med på 6. post? Men de andre ideer lyder super gode og sjove ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det! Jeg havde lige glemt noget af teksten til opgave 6 :-)

   3 år er måske lidt for ungt, men bare vent, de bliver hurtigt så store så de kræver mere end en sang og kage :-)

   Slet
 2. Super gode ide'er - overvejer lidt om jeg skal snuppe den til Karolines fødselsdag

  SvarSlet
 3. Aj, sikke nogle gode idéer!
  Jeg har en kommende 9-årig, som er i fuld gang med at planlægge SELV! Jeg håber, jeg kan overtale hende til at lave nogle simple lege - fx som du har gjort her ;)

  SvarSlet
 4. Det er genialt tænkt, super sjovt. til sommer har vi både en 8 og 6 års fødselsdag, så jeg gemmer din ide.

  SvarSlet
 5. Hvor er jeg bare glad for denne ide! Sidder her og sveder, for på lørdag skal jeg holde 9 års fødselsdag for alle pigerne i hendes klasse.

  Nu ved jeg det bliver sjovt:) Tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katrine!

   Jeg håber at der blev holdt en vidunderlig fødselsdag og at alle morede sig :-)

   Slet
 6. TAK! Har lige holdt min datters 8 års fødselsdag og brugt denne. Det var en succes. Måtte ændre lidt i den, da jeg fandt den i går aftes, og ikke lige havde alle ting til de foreslåede opgaver, Men det var stadig sjovt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg så glad for at høre! Og lidt justering gør ingenting, det har sikkert været en dejlig fest alligevel :-) Tillykke!

   Slet
 7. Hvor lang tid skal der sættes af til de 8 poster?? Vi holder fødselsdag for 9 piger��

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi brugte nok et par timer på det, og sad så vi og nød den hjemmebiksede lagkage til sidst. Vi havde - så hut og visker - inviteret til fødselsdag i 3,5-4 timer. Pigerne brugte også tid på leg på værelset :-)

   Slet
 8. Forslag til 9 og 10 års posten?
  Mvh Maja

  SvarSlet