OPSKRIFT: Verdens bedste, nemmeste brød
Stegesoen her i huset, har efterhånden bagt en del brød og oftest de langtidshævede af slagsen. Verdens nemmeste - og bedste - brød er altså bare perfekt bagt i sådan en støbejernsgryde! Men... Det tager laaaang tid at lave noget så godt. Helt præcist tager det 22 timer og 49 minutter. De 4 minutter af dem, har du reelt set dejen og brødet i hånden - resten er bare tålmodighed og tid.

Opskriften er denne: Jim Laheys perfekte brød - jeg ved ikke hvem Jim er, men til gengæld ved jeg, at brødet er godt og ventetiden værd. Jeg har kopieret teksten herind. Hvis du ønsker at se billeder af selve dejen, kan du også se dem her.

INGREDIENSER
1 g tørgær eller en klump almindelig gær på størrelse med en ært
300 g vand
400 g hvedemel
8 g salt
En støbejernsgryde (eller stegeso/Rømertorpf) der kan gå i ovnen

SÅDAN GØR DU
Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i 30 sekunder, indtil alt melet er vådt.


Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.
Hæld dejen ud på et meldækket bord. Den flyder lidt ud. Fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden.


Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.


I mellemtiden sætter du din gryde i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde (her valgte jeg at bruge min stegeso, som har stået i blød i vand forinden dette trin og skal være lukket sammen, inden den sættes i ovn, så der dannes damp i stegesoen). 

Gryden/stegesoen skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.


Tag den brandvarme gryde ud og hæld med det samme dejen op i – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber.


Sæt gryden/stegesoen tilbage i ovnen med låg på, og bag i 30 minutter. 


Tag låget af efter de 30 minutter, sænk temperaturen til 230 grader, og bag i yderligere 15 minutter. 


Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst to timer (det gjorde jeg ikke! 1 time fik det så kunne jeg ikke holde nallerne fra det).

2 kommentarer

  1. Uhm, det er det lækreste brød. Jeg har bagt det for lææææænge siden, og jeg får da virkelig lyst til at gøre det igen. Tænk sig, at jeg kunne glemme det lækre brød :D

    SvarSlet
  2. Lyder meget spændende, det vil jeg prøve.
    Mon jeg kan bruge spelt mel?
    Hilsner og en skøn dag :-)

    SvarSlet

Instagram

Sirlig. Theme by STS.