Stegesoen her i huset, har efterhånden bagt en del brød og oftest de langtidshævede af slagsen. Verdens nemmeste - og bedste - brød er perfekt bagt i sådan en lerkrukke! Men... Det tager laaaang tid at lave noget så godt. Helt præcist tager det 22 timer og 49 minutter. De 4 minutter af dem, har du reelt set dejen og brødet i hånden - resten er bare tålmodighed og tid.
INGREDIENSER
1 g tørgær eller en klump almindelig gær på størrelse med en ært
300 g vand400 g hvedemel
8 g salt
En stegeso/Rømertorpf/støbejernsgryde
SÅDAN GØR DU
1.
Opløs gæren i lunkent vand i en stor skål, og bland resten af ingredienserne i efterfølgende. Du skal ikke ælte, men blot vende melet og vand med en gaffel/ske/lignende, indtil alt melet er vådt.
Opløs gæren i lunkent vand i en stor skål, og bland resten af ingredienserne i efterfølgende. Du skal ikke ælte, men blot vende melet og vand med en gaffel/ske/lignende, indtil alt melet er vådt.
2.
Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen stå på køkkenbordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.
Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen stå på køkkenbordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.
3.
Efter de mange timers ro, hæld da dejen ud på et meldækket bord. Dejen vil flyde lidt ud. Fold den et par gange ind over hinanden med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Den skal gerne være "løs".
Efter de mange timers ro, hæld da dejen ud på et meldækket bord. Dejen vil flyde lidt ud. Fold den et par gange ind over hinanden med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Den skal gerne være "løs".
4.
Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden med olie som igen dækkes til med husholdningsfilm. Lad den hæve i yderligere to timer.
Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden med olie som igen dækkes til med husholdningsfilm. Lad den hæve i yderligere to timer.
5.
Sæt nu din stegeso i blød i vand, så den er mættet inden brug.
Sæt nu din stegeso i blød i vand, så den er mættet inden brug.
6.
En halv times tid inden du skal bage dit brød, tænder du for din ovn. Hvis den kan nå op på 250 grader er det godt, kan den kun klare 230 grader, skal det nok også gå. Når ovnen er så varm som den kan blive, sætter du stegesoen ind i ovnen (med låg på, så der kan dannes damp i den), og får den varmet godt op. Den skal gerne stå og varme op i ovnen i mindst 20 min. inden brug.
En halv times tid inden du skal bage dit brød, tænder du for din ovn. Hvis den kan nå op på 250 grader er det godt, kan den kun klare 230 grader, skal det nok også gå. Når ovnen er så varm som den kan blive, sætter du stegesoen ind i ovnen (med låg på, så der kan dannes damp i den), og får den varmet godt op. Den skal gerne stå og varme op i ovnen i mindst 20 min. inden brug.
Uhm, det er det lækreste brød. Jeg har bagt det for lææææænge siden, og jeg får da virkelig lyst til at gøre det igen. Tænk sig, at jeg kunne glemme det lækre brød :D
SvarSletLyder meget spændende, det vil jeg prøve.
SvarSletMon jeg kan bruge spelt mel?
Hilsner og en skøn dag :-)