23 maj 2013

Ja, jeg er Claus Dalby... // haven på vestegnen


Hvornår ved man om rabarber er gode nok? Disse kunne jeg meget let hive af - og at de er 60 cm lange
synes jeg er vildt! Nu må der lidt rabarbercrumble på bordet.

Haha, og lidt mere haha! Min overskrift er det pureste opspind - jeg er slet ikke Claus Dalby. Jeg er bare mig - en wannabe Denise Dalby Plum Ryge.

Jeg synes Claus Dalby er for sej. Forleden så jeg ham i Frihuset (ja, dét ser jeg også!) hvor han fortalte alt om hvordan den havefetisch opstod (Claus brugte vist ikke ordet fetisch, men det gør jeg (og se lige, jeg kalder ham kun ved fornavn!)). Det var sjovt! Ingen grøn udannelse bag, bare ren og skær interesse og nysgerrighed. Sejt!

Jeg er vild med have og alt der gror! Men jeg er også vildt utålmodig og ikke særlig have-agtig. Jeg har ikke altid held med at få tingene til at gro, og når jeg har så endelig har, så er jeg fuldstændig vild, og viser alle rundt i min temmelig beskedne have.

I år har vi fået sat drivhus op (og her bør jeg måske undlade at nævne, at det har været pakket ind og gemt væk i 6 år(!) og min kære mand var tæt på at brække kæben, pga. drivhuset, meget sjov historie, som jeg absolut ikke bør skrive ned her, overhovedet, slet ikke, og slet heller ikke, at jeg faktisk tissede lidt i bukserne af grin da han samlede drivhuset. Nej, det siger jeg ikke! jeg hjalp lidt, når jeg lige holdte pause fra mit grineri (og tisseri)) og det er så fedt! Vi har sået tomater og agurker, vores vin har vi flyttet derind, basilikum, oregano og rosmarin spirer frem, og et par solsikker har vi fået flyttet ud derfra i det fri. Rabarberne står tæt ved drivhuset, op af vores murværk på huset og de er LÆKRE! Jeg tager liiiiige et par runder i haven hver dag, for at se til "de små", jeg trodser regn, slud, orkan og geder, jeg gør det bare! Og det er SJOVT!

Derfor... Så håber jeg at jeg bliver den nye Claus. Og hey, han er da meget pæn!

Så se lige vores mini-have på det vilde vestegnen... En guidet tour af lidt af haven, helt gratis. Men hey! Jeg ved I sidder derude, jer dygtige havemennesker. Jeg vil enormt gerne have et par tips og tricks, så vi kan få endnu mere gang i det hele.

Drivhuset skal have et par ekstra grøntsager - hvilke? Det skal helst være noget "nemt" og som ikke kræver helt særlig behandling. Og selvfølgelig være brugbart! :-) Vi har lige nu disse sager:

- Tomat
- Agurk

- Gulerødder
- Rabarber
- Æbletræ(er)
- Ærter

Bonderoserne er hvert år VILDT flotte og jeg GLÆDER mig til de springer ud! 21 maj 2013

Århus - tur/retur // short and long version

Kort tekst version: Vi har haft en dejlig tur til Århus!
Den uendelige tekst...

Opkast, sæbebobler, elendig "italiano style", afføring og emsige gamle mænd - sådan kunne opskriften på denne titel også have set ud, mest for at fange din opmærksomhed!

Vores lille tur til Århus, har været rigtig hyggeligt. Det har den! Men der har liiige været et par gange hvor det moderlige "suk" kom frem.

Afsted ved 6-tiden, virkelig før vi OVERHOVEDET plejer at stå op - børnene i sådan njaeeeh, tvivlsomt humør, men afsted kom vi. Jeg selvfølgelig med både maling i håret og havregryn på tøjet. Så er alt vist som det plejer.

Efter lige præcis 21 minutter begyndte Mynthe på "Mor... Hvornår er vi der?". Så føles Danmark pludselig meget stort, og Århus meget langt væk fra Storkøbenhavn. Meget. Den store taske var ladet med rosiner, figen, kiks og vand. Nok til i hver fald de 3-4 timer vi satsede på turen tog - vi skulle faktisk forbi Viborg med faderen først. 

En Brobizz der ikke virkede, et par millioner "hvornår er vi der?" senere, og vi var i Viborg. Lidt brok fra Mynthe igen, over at hun altså havde det dårligt, hun skulle kaste op. Som de virkelig gode forældre vi er, prøvede vi at få hende til at slappe af med et "Ja ja, vi er der snart, så får du lidt at drikke" - alt i mens jeg havde skulle tisse den sidste 1,5 time og nu sad og hoppede diskret rundt på det 70 cm brede sæde. Jonas kunne se det var kritisk. Ikke nok med det, så viste GPS'en os til et helt forkert sted - så vi var kørt 15 minutter i den gale retning. Vend om. Tilbage. Fandt vejen. Blind vej. Krise i den franske bil. KRISE! Moderen var tæt på at tisse. Så tæt at hvis der havde været et Tena-bind havde jeg sat mig på det. 

Vupti - der var vejen, af med far, ind foran rattet og Mynthe fra bagsædet igen sigende, at kvalmen var slem. Hen mod nærmeste tank, og moderens prioriter først (en veltisset bil, er bare ikke sagen!), ind med mig på tanken, mindste og største barn låst inde i bilen med ordene om at jeg kom om 30 sekunder, så ville Mynthe få noget koldt vand og luft. 

Lettelsen ved at få tisset, den er ubeskrivelig. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah. Nå, ud til bilen, hvor jeg hurtigt spotter en Pixie med store øjne, og en Mynthe med knap så store, men tilgengæld tårevædede øjne. Opkast. Overalt på hende. Hun var dårlig. Et par trøstende ord, ca. 2 pakker vådservietter og skiftetøj senere gik vi i Netto, købte kanelkiks og et lad af frisk kold vand. Mynthe havde det godt igen! 

Afsted mod nærmeste posthus i Viborg, for den selvstændige erhvervsdrivende holder jo aldrig fri - pakkerne var kommet med i bilen, mest pga. tidsnød - ind med dem. Hen mod bilen - glade børn! Yay! Næste stop: Århus.Og vi nåede det - kun med 1000000 "muar" fra Pixie og ét "Hvornår er vi der?", hvor den ikke-tisse-trængende mor ærligt kunne svare: om 4 minutter, det siger GPS'en (og den har jo ALTID ret). 10 minutter senere nåede vi hotellet - Villa Provence. Virkelig skønt, god service og betænksomhed. De viste vi kom med børn, og værelset var klar kl. 12 fremfor vores check-in kl. 14.00 - pheeeew... Op med børn, tasker og så kastede jeg mig på sengen som om jeg havde fuldført mission impossible. Maven rumlede og vi skulle da lige ned at gå lidt for at se byen, jeg har aldrig været i Århus før, og det ved jeg at børnene heller ikke har. Så vi fik pakket barnevogn ud, og kommet afsted. Vi fik kigget, hygget os, spist og strukket benene HELT ud. I Søstrene Grene blev der indkøbt bolcher og sæbebobler. Tilbage til hotellet for at slappe af, og et ønske om at Pixie tog sig sin daglige middagslur i barnevogne. HA HA HA HA! Somom. Vi hyggede os, i den ultra fine lille gård hotellet har. Sæbebobler, fotos og grin. Lige indtil 4 minutter senere. Plask. Sæbebobler heeeeeeeele vejen ned af Mynthe. Dér kom et af sukkene. SUK. Af med nederdel og lad resten lufttørre.Resten af fortællingen inkluderer elendig "italiensk" mad vi ikke betalte for, en skøn tur på Aros med en lettere irriterende museumbetjent, en dejlig tur i regnbuen og efterfølgende et vildt hyggeligt besøg i Den Gamle By.

Turen hjem, den vil jeg slet slet ikke begynde at fortælle om...

Dét her stykke kanelkiks Pixie holder i hånden, det skabte ravage på Aros - ak ja! 
13 maj 2013

Sweet 16 // somom.dk

Det er helt sikkert. Én gang om året, så bliver jeg bare sådan rigtigt ældre, det sker (oftest) på præcis samme dato. Bum. Det gør mig slet ikke deprimeret, men alle omkring mig siger konsekvent med et lidt skævt blik og fortrøstningsfuld stemme: "Uha, så er du tættere på de 30... Hva'?". Øh. Ja. Sådan er det, at det fungerer. Et år til, et år tættere på.


Jeg er allerede igang med "stram-ind"-underhyler, lidt for comfy-tøj når jeg kommer hjem, og jeg nyder en fredag foran fjerneren, helst med min familie. Det kan umuligt blive værre, når jeg runder de 30 år. Altså med mindre jeg får pimpet min bil med den der gulvmoppe omkring rettet, en wunderbaum i ruden og en lille kurv i bagagerummet til at stille varerne i, så de ikke vælter. Nej. Nej. Nej. 

Men.. Jeg bliver 16 år - plus 10 dertil. Lige om hjørnet. Og lidt fornuftig og voksen er jeg da, og jeg ønsker mig i særdeleshed ting til mit hjem og påskønne de skønne ting, man faktisk kan få for penge! Så her kommer mine meget voksne ønsker - og flere kommer sikkert til, i løbet af de næste par uger.


1 // køkken

I køkkenet ønsker jeg en lækker køkkenø - uden at det helt er en køkkenø, men suk hvor vi mangler bordplads! I den forbindelse er 70'ernes parcelhus, bare ikke sagen: køkkenet er for småt! Derfor, ønsker vi os en ø, midt i køkkenet (næsten), uden vaske eller kogeplader, men ren bordplads og opbevaring under. Et godt bud kunne være dette fra IKEA, det ville virkelig skabe lettelse for os herhjemme, uden at vi behøver at betale for et helt nyt køkken, igen.

I køkkenet trænger vi i den grad også til smukt tilbehør. Serie "Teema", som også er på fotoet ovenfor, fra Iittala gør mig helt kuldret - den kunne snildt bruges til sommerens kommende grilltilbehør og skønne små salater! Der er flere ting fra det klassiske Iittala som jeg sagtens kunne finde plads til, fx den flotte tallerken af glas, med små bobler der danner et evigt mønster, lysestagerne i smukke farver og det lækre træfad.

Og noget så finsk som Mummierne, kommer jeg heller ikke forbi. De fine mummi-glas, dem kan min barnlige sjæl, slet ikke stå for, Prisen er også ganske god! Se dem alle her


2 // stue
I stuen er der sket en del, og mere skal ske, især med maling. Der er kommet nyt (stort) skab, rykket lidt rundt, og mit hoved fylder med idéer, konstant. Men et par ting, ønsker jeg mig især til stuen.


Et tæppe til stuen, ved sofabordet, kunne gøre underværker. Der er et par stykker jeg har haft kig på:

Urban Outfitters har altid lidt sjove og anderledes tæpper. 
Næsten en klassiker, dette IKEA-tæppe i Stockholm-serien. Men flot er det!

3 // klædeskab
Der kan altid fyldes lidt mere i skabet! Lige nu er jeg lidt vild med Anniel skoene der også florerer en del rundt. De her i den lyse farve, de er flotte - men der findes MANGE forskellige designs, og jeg er slet ikke afvisende overfor de andre :-)


Fundet på Magasin.dk


08 maj 2013

Det farlige mel - i lange baner!


Hvedemel. Bare ordet. Frygteligt! Syndfuldt! Men jeg elsker det! Og det gør I andre også.

Forleden på instagram, flashede jeg et foto af en æblekage og et focacciabrød - bagt på hvedemel. Opskrifterne følger her!

Her er der både focaccia, almindeligt brød, samt stenalderbrød - alt sammen vildt lækkert!
Focaccia
Det har faktisk været her før, så jeg linker til mit tidligere blogindlæg. Opskriften kommer fra River Cottage-serien af lækkert landbrug og brød. Se helst youtube-videoen for at få idéen med æltningen med.

Det er faktisk rigtig nem en opskrift, som kan bruges til så meget. Vi har altid tørgær i køleskabet, klar til at blive smidt i noget (hvede)mel, med salt og vand. Og BUM, så er der brød!


Indlægget kan du se her


Æblekage
En craving efter kage, gjorde at jeg temmelig hurtigt fandt en opskrift hos min bedste ven Google. Det ledte mig ind hos Lone Landmand som er guru til det der bageri - æblekagen blev det til! Og her følger opskriften:
250 g smør250 g sukker
4 æg 
250 g mel
1 tsk. bagepulver
4 tsk. vanillesukker
7-8 æbler - gerne forskellige 
3 tsk. kanel blandet med 5 spiseskefulde sukker

Lone bruger rørsukker - jeg havde intet, og brugte derfor hvidt sukker (igen, temmelig fy!), men den blev super god alligevel. Næste gang, der må jeg prøve med rørsukker!

Ovnen sætter du på 180 grader og så finder du en springform frem, der er ca. 28 cm i diameter, og beklæd den med bagepapir. Eller det skal jeg da selvfølgelig ikke bestemme - du kan også tage en anden form, men den er ellers pæn i rund, den kage!

Æblerne skal skrælles, kernehuset fjernes, og de skal skæres i skiver - Lone skriver 5-6 skriver pr. æblebåd.

Pisk smør og sukker sammen. Tilsæt æggene i massen, et af gangen, og piiiiisk!

Bland mel med bagepulver og vanillesukker – rør forsigtigt blandingen ned i skålen med smør-sukker-æg-dejen.
Læg halvdelen af æbleskiverne i bunden af din form. Drys med halvdelen af kanelsukkeret.
Hæld dejen over, fordel resten af æblestykkerne ovenpå dejen og drys igen med resten af kanelsukkeret.

I ovnen med kalorius! I 1 time og 15 minutter - og derefter: Nyd den! Enten med en klat creme fraiche, eller anden slags creme. Jeg nød den "rå", og det var altså himmelsk!

02 maj 2013

et lynhurtigt gør-det-selv-tip // børnenes converseskoAbsolut et fejt trick, at smide SÅ nem en "DIY" herind - men den har bare reddet vores hverdag, flere gange! Vi er lidt glade for Conversesko herhjemme, men de er virkelig ikke til at have med at gøre, for en (lettere utålmodig) 6-årig, som ikke har lært at binde snørebånd helt endnu - derfor denne viderebringlse af godt tip, som er set mange steder før, men som måske kan få andre til at tænke "aha".

All you need:
- Conversesko

- Smalt elastikbånd

Sæt elastikken i, i stedet for snørebånd! Husk at tage én sko ad gangen, så du kan se på hvilken måde snørebåndene sidder i - med mindre du vil have dem sat på en anden måde. Afslut med at binde de to ender sammen, sørg for at barnet selv kan tage dem på, elastikken kan give sig, men den må stadig ikke være for stram.

My klarer nu helt selv at tage dem på, og moderen her skal ikke springe til den lette løsning og udbryde "Så tag gummistøvlerne!". Én pakke elastik, har faktisk reddet os de sidste 3 år - og til hele 5 par sko.

Længe leve elastik!