Mexicansk er aldrig en dårlig ide! Heller ikke til min fødselsdag, som her, hvor jeg fik lavet en kind of mexi-night.
Jeg har sådan 'comme ci, comme ca' fulgt opskriften fra denne gode side, for at få det møre, smagfulde, kød til
retten. Jeg gengiver den her, med de ting jeg har tilføjet og ændret. Især noten om at lave det i trykkoger, så du hurtigt kan lave carnitas de carne til dine majstortillas, er værd at tage med, hvis du selv har en trykkoger i køkkenet - det går bare meget hurtigere, og giver lige så smagfuld en oplevelse, som hvis det laves på traditionel vis.
CARNITAS DE CARNE
Småt, delikat, braiseret oksekød
DU SKAL BRUGE (til ca. 8 voksne)
Ca. 1 kg kød, fx okseklump
3 almindelige løg
Omkring en 1/2 liter god oksefond (eller boullion)
6 fed hvidløg
2 spsk spidskommen
2-3 bøtter tomatpuré
1 tsk cayennepeber
1 tsk røget salt eller 1 spsk røget paprika
Salt og peber ved tilsmagning
SÅDAN GØR DU (uden trykkoger)
Vil du lave carnitas de carne til de mexicanske bløde tortillas med trykkoger, læs "det med småt" herunder
_
Kødet skæres i store tern og kommes i en gryde, dækkes kun
lige med vand og fond/boullion.
_
Løg skæres ud, gerne i store
stykker og kommes ved kødet.
_
Lad det småkoge og simre i omkring 2 1/2
time.
_
Kødet tages op - det skal være
rigtig mørt! Gem kogevandet på køl.
_
Trevl kødet med et par gafler, så det bliver helt
fint.
_
Hvidløgene hakkes og steges på
pande med kød, noget af kogevandet og tomatpuré. Her kan det være en fordel at
dele portionen i 2, ellers kan det næppe være på panden.
_
Hold gang i panden, rør rundt og
sørg hele tiden for at der er væske ved kødet, spæd til med kogevandet når der
mangler. Det skal være "cremet" og med en blød konsistens.
_
Når kødet har suget en god del af kogevandet, kom spidskommen, cayennepeber og røget salt (eller paprika, hvis ikke du har røget salt) derved. Smag til og kom mere krydderi på, hvis du synes der mangler.
_
Hold det kørende i ca. 15-20 min. og
smag herefter til, lige indtil du synes det smager dejligt krydret, men også blødt og lækkert.
TRYKKOGER TIPS
I stedet for at lade kødet simre i 2,5 time, har jeg brugt en trykkoger og lavet det på 30 minutter. Sådan én er genial!
Tortillaerne var lidt besværlige dog - indrømmet - jeg synes de kunne have
været bedre. Jeg må prøve flere forskellige opskrifter på netop dem, men indtil
jeg har fundet frem til den allerbedste opskrift, vil jeg anbefale at lave små
fladbrød af ren hvedemel. Fx denne opskrift. Majsmelen, som ellers ville være naturlig at bruge,
gør pandekagen noget tør og ikke særlig god. Du kan selvfølgelig også købe dem, hvis du finder frem til gode majstortillas.
FORSLAG TIL TILBEHØR
Syltede rødløg
Syltede rødløg
Frisk koriander
Fintsnittet chili
Pico de gallo
Limesaft
Avocado
FORSLAG TIL DRIKKEVARER
En hyldeblomstsaft med mynteblade og et godt skvæt lime gør sig forbløffende godt som alkoholfrit indslag. Det er pokkers nemt:
bland almindelig hyldeblomstsaft og kom 3-4 stængler mynte deri, samt et par (sprøjtefri) halverede lime. Lad det gerne trække
en halv times tid og kom en ekstra limeskive i glassene, inden servering.
En mojito er heller aldrig dårlig eller en god coronaøl.
Sørg for at invitere de sødeste og mest rare gæster og frem for alt nogen du kan
holde ud at se på, når de er lidt fedtede og snaskede: maden er i den grad såkaldt 'finger food' og
den obligatoriske løben af væske der ned mellem fingrene hører sig til!
Velbekomme
Den opskrift skal prøves - har haft en svaghed for soft tortillas med braiseret kød siden jeg fik take-out fra VACA i Århus :-)
SvarSlet