Opgradér laminatlågerne med succes / DIYDet er bare ikke særlig sexet, sådan noget laminat. Men hvor er det praktisk, billigt og brugbart! Dog har jeg altid hørt, at det er forbandet svært at gøre noget ved – men det rygte synes jeg ikke har noget på sig.

Vi har i weekenden omrokeret fuldstændig herhjemme: med et 3. barn på vej var der brug for at værelserne blev byttet, fik nye funktioner og det kræver skabe til opbevaring i hvert rum. Vi har både (de næsten klassiske) PAX og så nogle store kolosser af nogle skabe med skydedøre fra ILVA i huset og vi har genbrugt alle. Penge sparet! Pyh. Førhen havde vi et helt rum kun med skabe, strygebræt osv. - det kaldes vel egentlig et walk-in-closet, men så fancy synes jeg slet ikke at det var.

De store (uhåndtérbare) skabe med skydedørslåger, var bare ikke særligt pæne udvendigt mere, indevendigt er de fuldstændig intakte og fine, med god opbevaring. Selve fronterne var bare 00'er trætte og de trængte til en opfrisker. Det er nemt med PAX, der drøner vi jo bare i IKEA, svinger dankortet og så er der nye låger til skabene på et splitsekund. Men skydedørslåger er en anden sag. De kan godt købes påny, men de er dyre, ikke særligt pæne og det er irriterende at bruge (for mange) penge på noget, man egentlig ikke er helt tilfreds med.

Derfor forsøgte jeg mig med en idé jeg havde: lette trælister og en omgang grå sjat maling der stod i kælderen. Succes! Synes jeg.

Dog vil jeg egentlig ikke helt anbefale den metode jeg brugte og det kan nok virke sært at lave en guide udfra den fremgangsmåde, men jeg vil selvfølgelig i guiden forklare hvad man ellers kunne gøre, som jeg tror vil lette processen lidt. Ind i mellem må man modificere og indse, at ting kunne gøres anderledes og mere effektivt - det lærte jeg (og mine hænder) på den hårde måde. Av, der var mange hjørner at male i. Og det tog tid. Alt for lang tid.

Det skal du bruge
- et laminatskab der trænger til kærlighed
- sandpapir (omkring korn 120)
- rengøring
- malertape
- hæftegrunder (en der er beregnet til laminat)
- skumrulle/anden meget korthåret rulle (giver det mest glatte resultat)
- lille pensel til krogene
- trælister (disse er 5x5 mm og jeg har brugt 8 x 3 meters lister til denne mønsterkombination)
- lim (jeg har brugt en No Nail)
- Træ- og metalmaling i ønsket farve og glans


Sådan gjorde jeg...
1. Sådan så skabet ud før – ikke slemt, men ikke kønt.
2. Slib hele fladen godt og grundigt. Det er meget vigtigt, at det bliver gjort ordentligt. Det skal støve lidt!
3. Vask grundigt af, så der ikke er støv eller andet på den nu ru flade.
4. Sæt malertape på eventuelle dele af skabet du ikke ønsker maling på.
5. Gør hæftegrunderen klar. Rør godt rundt og dæk dig selv til.
6. Mal med grunderen.
7. Nu skal du måle af til listerne. Jeg begynder med de tværgående.
8. 10 lister - til de tværgående striber og top og bund på begge skydelåger.
9. Lim en liste af gangen, sæt på og tør eventuelt overskydende lim af med en fugtig klud.
10. Alle tværgående lister er på.
11. Nu skal der laves diagonale lister. Husk selve snittet skal være i en bestemt vinkel/grad overalt. Jeg har sjusset mig frem og ridset op med en blyant før jeg savede dem til. Leg lidt med mønstret inden du limer listerne fast.
12. Du kan lave et "øjemønster", helt undlade diagonale, men lave tværgående, lodrette - det er op til dig.
13. Jeg valgte et "sildeben" opadgående mønster.
14. Lim listerne på.
15. Godt igang.. Mangler bare liiiige resten...
16. Eventuelle mellemrum kan lappes med lidt lim/polyfilla.
17. Tæt på færdig.
18. Alle lister er på!
19. Så til det mest krævende: male, male, male.. Det kan gøres lidt omvendt, lidt nemmere. Den process beskriver jeg herunder.
20. Første lag maling klaret. Yay! Nu nummer 2.... Og SÅ er du færdig.

Sådan bør DU gøre
I stedet for at male alt samlet når listerne er limet på, skal du ved trin 9 stoppe op og i stedet male listerne for sig, skabet for sig og så BAGEFTER lime alle lister på, så det hele er malet - næsten - færdigt. Eventuel småmaling hist og her, det skal der måske til.

Gør du det den vej rundt, vil resultatet nok blive endnu bedre og med en endnu flottere finish. Små lister kan være svære at male for sig, jeg ved det, der er mange sider, men ovenstående var heller ej nemt: der var så mange kroge og hjørner, at jeg på et tidspunkt synes en tåre pressede sig på i min øjenkrog.. Det tog forbandet lang tid! Flot er det blevet og jeg er meget tilfreds – og jeg håber at andre kan bruge det som inspiration til at opgradere i stedet for at smide ud eller nødvendigvis købe helt nyt hver gang moden skifter det mindste.


Send en kommentar

Instagram

Sirlig. Theme by STS.