Babys garderobeDa jeg var gravid med Hannibal, vidste jeg ikke hvilket køn jeg ventede mig, jeg vidste bare, at jeg var gravid, barnet havde det dejligt og alt var godt. Det er en helt anden måde at blive mor - og forældre på - netop fordi du ikke har forestillinger om hvem ham/hun nu er, skal hedde, skal være og skal blive for en størrelse.

Alt det får vi tid nok til at (over)tænke og bekymre os om senere.

Redebyggeriet slipper den kommende mor ikke fra. Heller ikke jeg. Det er den bedste tid, at nusse, nulre rundt og forberede. Forskellen i den fase, fra at vide kønnet til ikke at vide kønnet, er at du ikke er så opsat på en bestemt farve eller tema. Endnu.

Lille gump er nu 4 måneder og i en str. 62 ♥️


For de to store er der jo den parallel, at de begge var (eller er...) piger jeg ventede og jeg vidste det allerede fra uge 12 og uge 15. Selvom de ikke udelukkende er blevet klædt i rødlige toner da de var små, så dominerer den farve bare meget hurtigt skufferne, når man handler ind og modtager gaver.

Denne gang var de neutrale nuancer på banen. Lyse, lette farver, grønlige toner og selvfølgelig den grå, som er altoverskyggende i både børne- og voksengarderoben. Den er jo meget god, men en baby kun i gråt, altid, det kan jeg ikke.

Der blev handlet et minimum af tøj ind, for netop tanken om at kønnet kunne være det eller det andet, lå konstant og lurede, når dankortet blev svunget.

   For "hvis nu det er en dreng, så kan jeg købe dén senere" - eller - "Nej, den er altså super super fin, men går kun hvis nu det er en pige". Mange køb er blevet undladt. Og det har hjulpet mig til at finde ud af noget helt andet: det lille barn har jo slet ikke det behov som vi har, for en stor overdådig garderobe.

Jeg havde i hele graviditeten tænk at jeg skulle abonnere på tøj gennem Vigga. Det er altså et genialt koncept! Desværre synes jeg lige netop at drengepakkerne er lidt mere kedelige, end hvad pigerne kan klædes i. Den neutrale pakke er et mix og derfor synes jeg det faldt lidt til jorden for mig, for selvom jeg gerne vil være med til at mindske forbruget, så har jeg stadig en holdning til hvordan tøjet ser ud og hvordan kvaliteten er.

I stedet gik jeg i genbrugsmode på anden vis, gennem Børneloppen, Reshopper og Instagram. Nyt blev der også købt ind i blandt andet de store varehuse som fx H&M, Arket og Zara. Ja, sågar i Kvickly har jeg også købt ulddele med hjem fra. Jeg har ingen skrubler med mærket i nakken, bare kvaliteten er i orden og tøjet fungerer. Og vi ved alle godt, at de helt store modegiganter har hårde dage på samvittighedsfronten – og vi som forbruger tager også vores del af skylden. Det skal vi ændre på og gerne med det vuns, men vi er vanedyr og netop dér skal jeg justere mig lidt ind på et bedre spor og finde frem til de små, gerne danske, virksomheder der får produceret tøj i Europa, hvis jeg så absolut vil have noget nyt.

Det her med at holde garderoben på et minimum er virkelig smart af flere årsager: igennem hele graviditeten shoppede jeg, når var noget lækkert, pænt tøj eller et godt tilbud (du må gerne læse det med Lars Larsen-stemme). Jeg havde ikke travlt med at få det hele købt inden uge 20. Jeg havde mulighed for at kigge mig for. På den måde har jeg faktisk fået skabt en minimal garderobe, og brugt rub og stub.Hannibal er nu 4 måneder og indtil nu har garderoben været fyldestgørende med de her stykker tøj i de mindste størrelser:

BABYS GARDEROBE
NYFØDT
2 sæt tøj i størrelse 44/50 – altså new born og en lille bitte babyhjelm.
– det blev brugt den første uge, kort tid, men det er simpelthen så rart med tøj som faktisk sidder godt på spædbarnet og ikke slasker for meget, skal foldes på ærmer eller lignende.

STØRRELSE 56
8 langærmede bodyer 
2 kortærmede bodyer 
4 par bukser
2 par strømpebukser
4 par strømper
1 par “sovestrømper”
2 babyhjelme (1 bomuld, 1 uld)
Hjemmestrik ♥️og her er der ingen limit!
2 heldragter + 2 natdragter (en med fødder, mærk efter om det virker for jer, så kan I supplere eller købe dem fremover)
1 køre/hel/ulddragt
1 sovetrøje (gerne hjemmestrik)
1 par luffer (faktisk brugte vi et par babystrømper til at begynde med)

Dertil kommer selvfølgelig aaaaaaalle de andre ting, man behøver til baby. Dem har jeg også forsøgt at skære ned til det nødvendige, så jeg har et godt overblik over alt hvad der er i vores skabe og skuffer.

Hannibals skuffe. Godt sorteret, med god orden efter Konmari-metoden
Det der er her på listen, er stort set det der er afbilledet ovenover. Det er det, vi har brugt i 4 måneder. Enkelte dele er skiftet ud med str. 62, men mængden er det samme. Som jeg har vist på Instagram folder jeg Hannibals tøj i skuffen på en lidt særlig måde, så fylder det minimalt, men er ekstremt overskueligt.

Der er lige et "men"... Det har ikke været her endnu, men nu kommer det: helt fyldestgørende tror jeg ikke at denne sammensætning af tøj vil være, hvis I får/har et barn der gylper mere end hvad normalt er, så tror jeg at mængden af overdele vil slippe op alt for hurtigt, før I når at vaske – men om I får et gylpebarn, det opdager I hurtigt, og så kan I selvfølgelig altid tilføje et par dele og se om det går.

Det gode ved at købe tøj på denne måde med at vente og se hvad der dur bedst til dit barn, er at du meget hurtigt fornemmer hvilke mærker, modeller og kvaliteter dig og barnet bedst kan li'.

Fx er tøj fra H&M ofte meget bredt, mens det fra Marmar er længere og smallere. Og børn er ikke ens – heller ikke de børn, der har samme mor og far.

Hannibal er simpelthen så varm, så han kunne slet ikke sove med trøje i VOKSI-posen, efter han blev 2 måneder. Så ved vi, at vi ikke skal have sådan en i en ny størrelse, fordi den vil ikke blive brugt.

Nu er det her ikke en facitliste til hvordan alle små børns garderobe skal sættes sammen, jeg peger ikke fingre, men deler ud af hvordan det har været anderledes for mig, at gøre klar til bebs nummer 3, fremfor til de andre og at det har virket bedre.

Det kan være en god guide at have – måske? Så kan du justere ud fra hvad du tænker virker for dig, jer og det kommende barn.

Jeg ved hvilke stykker tøj jeg skal have til Hannibal i næste størrelse, hvilke mærker jeg kan li' til ham, sådan så alt der er i skuffen er yndlingstøj, og ikke kun få dele af det. På den måde bliver det hele brugt på fin vis, og ikke bare glemt i hjørnet i skuffen ♥️

Nu skal str. mini og str. 56 pakkes sammen og videre til et andet barn - måske en pige, måske en dreng, den er heldigvis så dejlig neutral, at den kan gå til begge, synes jeg.

2 kommentarer

 1. Super brugbart indlæg - har hjulpet mig til at begrænse indkøbet og prioritere lækkerier frem for mængde. Laver du en tilsvarende med str. 62? Det kunne være toppen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette!

   Det er rart at høre, at du har haft glæde af det. Det er nemlig rigtig fedt, kun at have favorittøj i skuffen. Man kan få nok så meget fint og pænt babytøj, men man ender hurtigt med kun at bruge det man synes allerbedst om.

   Jeg har en Hannibal i str. 80 nu, så jo, det er tid til at følge op på det her indlæg og få talt om, hvad der så var brug for i str. 62/68 og 74 :-)

   Lige kort kan jeg fortælle, at det er sådan nogenlunde er det samme, men at der er blevet tilføjet hagesmække (savlen kommer!), strømper med gummidutter og et par ekstra babyhuer. En suttesnor kan også være en rigtig god ven.

   Jeg må igang med et indlæg, hvor der følger et par billeder med - det er altid meget nemmere at se fidusen, når det er der.

   - Denise

   Slet

Instagram

Sirlig. Theme by STS.