Kage med bjørn / fødselsdagskageDer er en bølge af fødselsdage hos os i øjeblikket og min force er blevet at lave fine velsmagende kager, men med en minimal indsats. Det er altså et godt match, med sådan en børneflok. Vi har heldigvis fået arrangeret det sådan – eller ved et held ramt – fødselsdagene så de ligger i hver sin måned.

Pixie er blevet 8 år. Hannibal er blevet 1 år. Ja ja, der gik lige et år – jeg ryster på hovedet igen, selv nu her hvor jeg skriver det. Om lidt bliver min mand en milliard år, og derefter min bror, og så sniger Mynthe sig op på hele 13 år. Hvor er smiley'en med kæmpe store grædende øjne? Jeg har brug for den hér.

instagram viste jeg kagen der blev serveret til ham mindstes fødselsdag. Den breakede næsten internettet.. Næsten...

Inspiration til den fandt jeg på altid leveringsdygtige Pinterest og freestylede herefter min egen udgave. Så jeg tager ingen credits for opfindsomheden, men viser i grove træk, hvordan den laves.

Jeg forventer at I deler og viser lidt frem af hvad I kan få grundkagen tryllet om til: jeg tænker panda, kat, hund, kanin – ja, vel egentlig også et Popsi- eller Cirkeline-hoved kunne blive tryllet frem med samme fremgangsmåde, måske blot med hvid chokolade tilføjet lidt pudderfarve til ansigtet?

Fyldet kan du variere som du har lyst. Jeg tænker også at man kan bage en hel kage og blot skære formen ud som en bjørn. Eller lave en helt klassisk lagkage med fyld som de nu har, det er altid dejlig, fyldet skal blot kunne fungere sammen med chokoladeganachen der er lidt kraftig i smagen. Du kan også smøre kagen op med nutella eller lignende chokoladecreme, jeg vil dog nok tilføje en god klat smør eller andet der kan få den til at være nogenlunde skærefast.

I vores kager var der: 
- 6 lagkagebunde (købebunde, Lidls kagebunde er gode)
- bananer i skiver
- hvid chokoladecreme
- en (for lille) klat bærmousse smurt på lagene så det kunne suge

Jeg synes den blev lidt tør på selve dagen, så jeg ville nok til en anden gang vil jeg nok bruge en bærmousse af en art, så der kommer noget med mere fugt. Det passer også godt til den kraftfulde chokoladeganache.

Og det med opskrifter.. Jeg synes det er hammersvært, om jeg "tør" dele en bestemt opskrift, for jeg plejer altid at justere i de opskrifter jeg finder og kan bagefter slet ikke huske hvad jeg reelt puttede i af mængder af de forskellige ingredienser. Derfor er nedenstående blot tilføjet, for at der er et udgangspunkt at gå ud fra, for at nå frem til bjørnen.

FORMEN
Hovedet er lavet af 3 lagkagebunde (og hey, bag dem endelig selv! Hvis jeg havde haft tid, havde jeg også gjort dét) og 2 lag fyld. Ørerne har jeg stukket ud ved at bruge en skål af passende størrelse og skære så de fik rundingen fra hovedet og nemt kunne "sættes på" hovedet.

Snuden er 2 bunde og en smule fyld i mellem, samt under, for at den sad fast på den store lagkage. Næsens mål er også lavet med en skål, på ca. 12 cm i diameter.FYLD
Hindbærmousse plejer jeg at lave ud fra denne opskrift - og så alligevel ikke altid. Jeg kommer ikke altid æggeblommer i. Så tilføjer jeg i stedet en snert ekstra fløde og måske sukker.

OVERTRÆKKET
Chokoladeganachen (mørk) til at dække kagen med, eller opsmøre den som det hedder, er lavet med 250 ml fløde og 250 gram chokolade (ca. 56%). Hak chokoladen, kom den i en skål. Fløden skal i en gryde og varmes godt op. Den skal ikke koge, men være rigeligt varm. Hæld den over den hakkede chokolade, lad det stå et minuts tid og rør det herefter godt sammen. Jeg oplevede at min ganache ikke blev helt så fast som jeg ønskede den, så for at være helt sikker på at den ville sætte sig ordentligt, kom jeg ca. 75 gram (rigtig) smør i.

Den lysere ganache der er brugt ved snude og i ørerne, er lavet næsten på samme måde, men blot med 1 dl fløde og omkring 200 gram hvid chokolade, og tillføjet én enkelt firkant mørk chokolade i (må svare til ca. 25 gram). Hvid chokolade blive slet ikke lige så hård som mørk chokolade, så derfor skal der meget mere i til den lille mængde fløde. En lille klat ægte smør blev også her tilføjet.

Begge ganacher sættes på køl et par timer. Herefter er de klar, vend dem igennem (hver for sig) og brug dem på kagen.

Tilføj den mørke ganache alle de steder det skal være mørkebrunt på bjørnen. Smør også op omkring næsen, så den skråner lidt (se foto). Herefter tilføjer du den lyse ganache ved næse og i ørerne. Nu er kagen smurt glat op. For at få "pelsen" vakt frem, brug da en gaffel og "riv ud" i ganachen. Du kan næsten ikke gøre det forkert. Hvis du mangler lidt ganache hist og her kan du godt tilføje det og lave ny pels. Gør det overalt, undtagen på den lysere chokoladeganache ved næse og ørerne.

Sæt på køl. 

Øjnene skal laves af smeltet mørk og hvid chokolade, på et stykke bagepapir. Jeg lavede et par forskellige, så jeg til sidst kunne matche et par nogenlunde ens klatter. Snuden er lavet på samme måde, formet som en trekant, munden på bjørnen er streget op inden snuden blev sat fast på den.

Den lille kage til Hannibal, er lavet af bananpandekager og et lag flødeskum yderst. Den er pyntet med (købe)bier, som han end ikke fik lov til at bide – dem tog storesøstrene.

Mon det overhovedet er en hjælp det her? Jeg håber det, jeg er bare slet ikke hende der går slavisk til værks i køkkenet, det må jeg øve mig på. Del endelig med mig, hvis I giver jer i kast med noget lignende, vil gerne se dem.


3 kommentarer

Instagram

Sirlig. Theme by STS.